Unelmana urheilumanagerin ura -aarrekartta tekstiversiona
Taustaääni
Taustalla kuuluu jääkiekko-ottelun ääniä.
Taustakuvat
Taustalla on valokuvia, grafiikkaa ja käsinkirjoitettua tekstiä opiskelijan kuvaamista urheilumanagerin uraan liittyvistä asioista.
Opiskelijan puhe
Lukija: Henrik Kärkkäinen
- Meillä unelmana oli tämä urheilumanageri ja siinä yksi tärkeä oleellinen osa on taloudellinen osaaminen.
- Se vaihtelee, onko yksilölajissa vai joukkueurheilussa managerina. Joukkueurheilussa se managerin/agentin työ on vaan sellaista sopimusten etsimistä ja sorvaamista joukkueisiin. Että pelaako se pelaaja nyt sadalla tonnilla, vai sadallaviidelläkymmenellä vai kahdellasadalla tonnilla. Jos on oikein menestynyt urheilija, niin sitte voi etsiä niitä henkilökohtaisia sponsoreita ja tukijoita, että se on yks managerin tärkein tehtävä etsiä niitä tukijoita ja yrityksiä ja yksilöurheilussa se rooli korostuu.
- Tärkeää on myös se, että osaa brändätä sitä urheilijaa oikein ja se markkinointi, että osaa tuoda esille sitä, miten hyvä urheilija mulla on tässä nyt käsissä ja miten se sponsori voi hyödyntää sitä brändiä. Että osaa kertoa yrityksille, että te varmasti haluatte tähän mukaan ja saada näkyvyyttä ja tämä on hyväksi sun yritykselle. Että se taloudellisen osaamisen tärkeys tulee tässä esille. Ja markkinointiosaamista pitää löytyä ja sitte tietenki verkostoituminen on A ja O tässä hommassa, pitää tuntea ja tietää oikeita ihmisiä…ja jättää myös itsestään hyvä kuva. Se ois tärkeää.
- Ja sitten se, että minkä koulutuksen kautta niin ensin liikunnanohjaajakoulutus ja siihen lisäksi jotain tradenomin eli liiketalouden opinnoista, niinku markkinoinnit ja mainonnat. Ja oikeustieteet, että tiedetään tällä alalla, mikä on sallittua ja mikä ei…. eli minkälaisia sopimuksia oikein voi tehdä.
- Tärkeä juttu on myös kansainvälisyysosaaminen; tarvitaan kielitaitoa; jos se urheilija menestyy vaikka ulkomailla eli kansainvälisellä tasolla, niin sitte voi etsiä ja tarvitaankin niitä sponsoreita sieltä ulkomailta, isoja nimiä ja brändejä. Matkustelu on iso osa managerin työtä ja pitää olla valmis matkustelemaan.
- Ihmissuhdetaidot ja verkostoitumistaidot on myös aika oleellinen ja tärkeä tuossa urheilumanagerin työssä, että on vahvat ja hyvät esiintymis- ja puhetaidot ja osaa sopia erilaisia sopimuksia ja sponsoreita. Myös tärkeää on osata luoda kontakteja ja hyödyntää niitä. Neuvottelutaidot on yks tärkeä taito, sekin vaatii semmosta psykologista osaamista ja silmää…että miten kenenkin kanssa kannattaa toimia. Niin sponsorineuvottelussa kuin sen pelaajan tai urheilijan kanssa. Paineensietokykyä tarvitaan kanssa, kilpailu on kovaa…nopeat elävät, mutta liiallinen hätiköintikin on tässä hommassa huono juttu.
- Lajiymmärrys ja tuntemus, eli minkä lajin urheilijoita manageroit, että pitää tietää mitä siinä lajissa huipulle pääseminen vaatii ja laajaa valmiutta ja osaamista nähdä ennen kaikkea se, että kellä on potentiaalia menestyä.
- Ihmistuntemus liittyy myös siihen, että löytää semmoisia tyyppejä jotka on valmiita tekemään töitä sen eteen, että niistä tulis hyviä ja ne menestyis. Maltillisuus siinä, että ei lähdetä tunkemaan urheilijaa joka paikkaan, vaan annetaan myös sille rauhassa aikaa kehittyä ja kypsyä. Ei lähdetä haukkaamaan liian isoja paloja kerralla.
- Kontaktit just siinä, että kun neuvotellaan sopimuksia, että on kontakteja ympäriinsä ja mahdollisuus niitä kautta sitten luoda sopimuksia. Pitkäjänteistä työtä sen on että ettii ja löytää jonkun urheilijan, jossa ois potentiaalia ja malttaa sen kanssa tehdä työtä, että jonain päivänä se ois uusi Teemu Selänne.
- Lopuksi: Lähtökohtasesti pitäs siis olla sitä intohimoa urheiluun ja sen kentän tuntemusta, bisnesvainua ja yrittäjämäistä työskentelyhalua. Rohkeutta ja visioita, joita uskaltaa lähteä toteuttaan. Mutta paljo on myös asioita, joita pitäis opetella …joista ois tässä hommassa paljo hyötyä. Menestyshalua…vähä niinku sillä urheilijallaki.
Ohjaajan pohdintaa
Lukija: Anne Rautio
On huippua, että uskaltaa unelmoida ja tavoitella jotain, mitä ei ole valmiiksi suunniteltu tai johon valmiita kaavoja ei ole olemassakaan. Usein opiskelija kertoo suunnitelmistaan ja unelmistaan, silloin ohjaustyötä tekevän tehtävänä ei ole ampua unelmia alas pessimistisellä arkirealismilla vaan kysyä opiskelijalta, mitä aiot tehdä tuon unelmasi eteen? Millaista osaamista tarvitset sen saavuttamiseksi ja mitä olisit valmis tekemään unelmasi eteen? Mikä on intohimosi ja mitä jo osaat? Mitä pitäisi tapahtua että saavuttaisit tuon unelman?
Tuossa unelmakartassa tuli jo esille monenlaisia osaamisia, joita urheilumanageri tarvitsee. Nyt neuvoisin sinua kokoamaan kaikki tuo osaaminen vielä paperille ja miettimään, mistä tuo osaaminen hankitaan? Mieti, mitä osaamista sinulla jo on ja mitä saat mukaasi tästä koulutuksesta? Löytyisikö jotain tarvittavaa osaamista ehkä toisen koulutusohjelman sisällöistä…vai pitäisikö osaamista hankkia jostain aivan muualta, esimerkiksi toiselta alalta?